”Din lilla jävla pissefitta”
Så stod det. Det var det enda meddelande jag nåddes av efter första halvlek mellan England och Italien i Manaus. På Twitter
Så började fotbolls-VM 2014 i Brasilien för mej.
Efter månader av förberedelser, efter att ha rest över halva jorden och paddlat upp för Amazonfloden (Det sista var inte riktigt sant).
Från redaktionen på TV4 hördes inte ett knyst. Min erfarenhet av tjugofem år på sport-tv är att redaktionen går och fikar eller klipper inslag när matchen väl börjar.
”Din lilla jävla pissefitta” alltså. Feedback i Brasiliens djungelstad. I 38 gradig värme.
Jag och min gode vän och expertkommentator Anders Andersson hade även en incident i den matchen.
En aktör på innerplanen föll plötslig ihop i samband med Englands mål. Han hade en sk Bib på sej, en numrerad väst som fotografer med access till innerplanen måste bära. Anders var övertygad om att det var en fotograf och jag hängde på.
Det var ingen fotograf. Det var britternas fysio. Och han hade skadat foten under målfirandet (säg den glädje som varar för evigt). Jag kunde spelarnas skonummer och namnet på deras morsor, men det hjälpte inte, man kan inte gardera sej mot allt.
Vi befarade att värmen lett till kollaps eller infarkt. En grundregel i referatets ädla konst är >gissa aldrig< (lex Putte Kock).
Men bilderna var så dramatiska att vi var tvungna att säga, något…
I lurarna, från hemmaredaktionen eller studion i Rio, inte ett ljud.
Till slut kom ett sms från Kanal 5 chefen Emir Osmanbegovic. Han hade läst på nån brittisk sajt att det var fysion. Kanalöverskridande samarbete såg till att tittarna till slut fick korrekt information.
Tack än en gång Emir.
Emir Osmanbegovic hade sina sidor som fotbollschef. Lite för nergeggad i olika fotbollsforum och fanssajter. Det är ett litet men röststarkt kluster, men under mästerskap kollar alla. Bokstavligt talat. England – Italien i en första gruppmatch i VM är inte direkt Chievo-Sampdoria en regnig onsdagkväll i TV4 Sport.
Men Emir var outstanding av alla chefer jag haft i sitt engagemang och kunskap om internationell fotboll. Hör fortfarande av sej ibland med synpunkter och feedback.
Suverän också som redaktör. Var ofta med som en backup under stora direktsändningar med muntra tillrop och tillrättalägganden. En trygghet. ett facit.
Ingen kommentator i världen är allvetande, men bör vara allmänbildad.
Är man ensam med sitt headset är man ensamast i hela världen
Det är för mej helt obegripligt att studiodelen (som ses av kanske 25 procent av dom som kollar matchen) nagelfars in i minsta detalj, utvärderas, och ges oinskränkta resurser, medan kommenteringen inte ens anses värd att ha en enda redaktionell medarbetare satt att lyssna och stötta referatet. 2014. Obegripligt.
Under mina tio år på Radiosporten satt jag ofta bakjour vid direktsändningar. Tennis, alpint,fotbolls och hockeylandskamper. Förde in resultat, räknade mellantider och läste telegram vid eventuella avbrott.
Satt i studion hemma när Wilander mötte McEnroe i en avgörande Davis Cup singel i St.Louis 1982. Amerikanen tog rätt enkelt två första seten och ledde klart i tredje.
Ungefär då ringde PK (programkontrollen) på SR och frågade om dom snart kunde börja följa sin ordinarie nattablå. Visst, sa jag (experten).
Matchen tog drygt fyra timmar till… totalt sex timmar och trettiotvå minuter. Mats Wilander åt ikapp McEnroes försprång i tredje set och vann det med 17-15(!)
En otrolig spänning och dramatik följde innan amerikanen vann femte set med 8-6
Det var rutinerna i radio det. I TV är det viktigaste att kommentatorn har slips och är i tid till studiogängets körschema-genomgång. Den är t ex brutalt mycket viktigare än att experten som ofta har personliga känningar, kan bedriva lite insideresearch på innerplanen.
I en halvtimmes införsnack är snittiden på kommentatorer i bild 30 sek. Det fixar vi. Utan preludier. Om det så skulle ske mitt i natten
Jag lovar er kära läsare. Denna ordning är inte till gagn för tittarna, bara för nervösa och stirriga bildproducenter och redaktörer.
Därmed inte sagt att alla i rollen är det. Det finns förstås undantag. Men sättet att arbeta har blivit en norm.
De flesta stora TV-bolagen (England, Frankrike, Italien t ex) har alltid minst en eller två researchers med på läktaren under stora sportsändningar. Borgar för kvalitet.
När en VM-semifinal plötsligt drar iväg mot 7-0 (vem skulle få för sej att förbereda det?) är det ovärderligt att ha en uppkopplad researcher vid sin sida. Att snabbt kunna sätta in det i ett sammanhang utan att tappa fokus på planens händelser.
I USA kallas experten ”colorcommentator” och referenten ”play by play commentator”. En tydlig uppdelning som tyvärr inte finns i Sverige. Därför blir det ofta pladdrig, motsägelsefullt och odistinkt. Vissa kanaler har större problem än andra på den punkten.
Det höjdes ögonbryn när Viasat skickade 75 personer till Sotji. NBC hade 1.500 medarbetare på plats. Eget Starbucks och eget McDonalds…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Veckans:
Krock: Bandy eller Fotboll på Tele2? Svaret blev både och.
Varenda Rolba-maskin i länet kallas in för att slipa bort isen i tid
Den kanske bästa lösningen på is-problematiken fick jag från @MarcoBerg på Twitter
”Koppla in rören med pissoaren på Gröne Jägaren”
Men naturligtvis ska en bandyfinal spelas på Studenternas IP. Död stämning på Friends
ifjol och ett publiktapp på ytterligare 5000 åskådare. Bandyfinaler har spelats sen 1907.
22 år i följd på vackra Studenternas i Uppsala. Bör bli 22 år till. Minst
Bank: FC Rosengård. Näringslivet i Malmö går in med 21 miljoner(Bra jobbat Tjebbes)
Men det är på tre år och sju miljoner/år. Bara Marta kostade Tyresö 2.8 miljoner per år
med lön och sociala avgifter. Och hur stort är egentligen intresset från Malmöpubliken?
Läkemedel: Meldonium Verkligen tragiskt att så många i idrottsvärlden har kroniska
hjärtproblem. Vissa har tvingats medicinera i upp till 15 år(!)
Skrattmatcher: Så var det iaf tänkt. Men Atletico-PSV och Bayern-Juventus bjöd på årets
hittills häftigaste fotbollsdramatik
Satellit: Eero Markkanen. Har den landat än?
Som Uppsalabo är jag glad att du säger att bandyfinalen ska spelas på Studenternas. Detta är något hela staden har glädje av, för vi har inte så mycket i sportväg. Vilket gör evenemanget speciellt och till ett stort happening, inte bara en final. Och vilka lag det är spelar heller ingen roll.
Sista finalen hade jag ett par från Kalix till vänster, SAIK:are till höger. Alla lika glada oavsett vilka lag som står på isen. Min känsla är dock att ungefär hälften som brukade gå på finalerna är Uppsalabor, alltså runt 10000. Kan jämföras med Sirius matcher på 6-700 åskådare. Det är alltså en stor klick neutrala fans som bara är där för att insupa stämningen av bandyfinalen. Jag tvivlar på att så är fallet bland stockholmarna om inte Bajen är i finalen, och därför har man tappat kanske den viktigaste dimensionen man hade. Hoppas finalen vänder ”hem” ett par år innan Studenternas i nuvarande tappning blir ett minne blott. Här får den respekten den förtjänar.
Mkt bra blogg o intressant läsning.
Tycker att du gör ett jäkla bra jobb som kommentator o det är skönt att du tillskillnad mot många nya inte är ”Google kommentator”, dvs inte Googlar vad vänsterbackens kusins farbrors mormors vovve heter… osv. Många nya kommentatorer pratar för mkt ointressant om sånt som vi tittare själva kan ta reda på.
När N Holmgren lämnade Canal+ så bloggade suveräne Anders Fredrikson om ngt som Niklas sagt nämligen att (om jag nu minns rätt) det är inte svårt att få tittaren intresserad av en match mellan Arsenal- Chelsea utan det svåra är att få tittaren intresserad av en match mellan Watford o WBA. Dvs lag med mindre fans.
Bra kommentatorer som du, Niklas, Anders mfl kan få mig som tittare intresserad av mindre kända lag o här har många kommentatorer mkt o lära.
Finns inget värre än som tittare/lyssnare höra en ointresserad kommentator.
Något annat som jag länge funderat på är varför man i underläge tar in en väst (ute) spelare i handboll?
Är det inte bättre o lyfta upp egna målvakten o låta hen starta anfallen o sen jogga tillbaks till egna målet ist för att en utespelare ska springa till bänken eller ställa sig i målet.
Varför inte involvera egna målisen?
Ta gärna upp det men fråga inte (hm…) suveräna Claes om det är för att ”målvakter anses dumma i huvudet” som det inte funkar 🙂
Förresten är ni ett bra team du o Claes men så har han ju Guif blod i ådrorna så då måste det ju bli bra.
Ha det bra.
/micke.
Inte helt säker på att målvakten får det, men det faller på sin egen orimlighet eftersom hotet från en specialiserad utespelare inkörd i olika avtal är så himla mycket större. Ha en fin sommar!
Du skriver väldigt bra Robert, kan inte sätta fingret på det, men unikt på något sätt.
Jag prövar mej fram. En obeskrivligt underbar känsla när det flyter på. När jag känner att jag har något viktigt att berätta. Därför dröjer det också mellan inläggen. Jag har lagt upp ribban på 2.40 för mej själv. Onödigt kanske. Men så blev det