BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

Det var en gång en TV-kanal del 2

”Nu är det så att vi har två stjärnor i gruppen”, sa chefen
”Vad har jag nu gjort?” sa Patrick Ekwall
”Du är ett överbetalt jävla svin!” sa Jihde
”Möjligt, men det första med betalningen stämmer inte”, sa jag

Ett klassiskt redaktionsmöte i Montpellier 2001 under handbolls-VM.
Summan av kardemumman blev så småningom att Peter Jihde lämnade TV4 för SVT och att jag under nämnda VM tillsammans med Claes Hellgren fick en helsideshyllning i Aftonbladet signerad Bengt Grive
Så kan det gå

Jag hade drabbats av en bihåleinflammation från helvetet. Har ni haft huvudet fullt med snor som sitter fast vet ni.
Feber illamående huvudvärk och ett läkarbesök i Fredhäll. Sjukskrivning och penicillin.
Bara dagarna innan avresan till Frankrike. Flög med åkomman till Umeå en gång för en SM-final i ishockey. Bägge trumhinnorna sprack. Febern drog mot 40, men jag var tvungen att referera matchen ändå.
Den här gången fick jag flygförbud av läkaren.
Meddelades redaktionen. Ola Wenström skulle kommentera matcherna mot Marocko och Island i början av turneringen.

Det är härrör sej från en sturm und drang period efter en skilsmässa. Hade med tiden utvecklat ett visst beroende av alkohol. Bodde då granne med legendariska Kvarnen. När kvällens sportsändning var till ända kände jag mej fri att gå ner och ta en öl i mitt eländiga tillstånd.
Blev mycket riktigt aningen uppiggad av ett par bärs men sprang också (olyckligt nog) på kvällens sportredaktör på Fyran.
Han kunde inte hålla tand för tunga. Nu gick ett rykte om simulanten som inte ville vara med hela mästerskapet, särskilt inte dom inledande gruppmatcherna (Sverige vann gruppen full poäng och 35 plusmål). Nej nu spreds bilden av divan som bara ville kommentera medaljkamper.
Sportchefen Mats Pettersson begärde in sjukintyg trots att sju dagar inte gått. Det fick han, men rullningen var igång.
När jag sen envist nobbade Jihdes tanke att kommentatorn under pågående match skulle initiera och redovisa en tittartävling och göra reklam för Loket Olssons webbradio, har ni hela bakgrunden till det klassiska Montpelliermötet.

Är jag stolt? Nej. Men i botten finns kanske en alkoholistgen som jag med stigande ålder lärt mej bekämpa. Min pappa dog tidigt av ett brustet hjärta och en brusten lever. Jag är också skolad i en tradition där sportjournalister turades om att skriva nyhetstexterna på resor, för att kunna supa till varannan kväll.
Inte möjligt i etermedia, men anspänningen under direktsändning sköljdes ofta ner rejält efteråt. Har ingen lust att rabbla namn här, det är ointressant, men exemplen är många.

Diva har jag aldrig varit. Har en gammaldags arbetarmoral med mej från uppväxten i ett socialdemokratiskt arbetarhem. Krocken med akademikerna på Gärdet och så småningom Storängsbotten ledde till att jag ofta överarbetade och ställde lika höga krav på omgivningen som på mej själv. Inte alltid populärt

Något jag har gemensamt med Peter Jihde. Vi är båda perfektionister på gott och ont. Peter har en suverän förmåga att få andra att lysa. Det har varit en ren njutning att se honom få studioexperter att lyfta och glänsa i olika mästerskap. Han bryr sej. Vet av egen erfarenhet eftersom han valde mej som sidekick i Fotbollskväll vid återkomsten till Fyran.

Efter VM, där Sverige ledde finalen med 22-21 efter mål av Stefan Lövgren (har han nånsin varit bättre?) med 10 sek kvar. Ljubo missade att låsa Anquetil som kvitterade och Frankrike vann förlängningen, så ställde Peter ett ultimatum.
”Ska Robban jobba med hockeyslutspelet så slutar jag”
”Vem som jobbar med vad bestämmer jag” sa Mats Pettersson.
Så på våren drog Jihde till SVT där han välförtjänt vann priser för sin skicklighet som programledare. Fick prestigefyllda Kristallen som årets sportprofil och programledare 2005 bl a.

När Åsa Sjöberg till sist lyckades värva tillbaks honom, kunde Peter tredubbla sin lön och välja dom jobb han tyckte var roligast.
Jihde kan tacka mej, och en starkbira…

För att knyta ihop säcken, vill jag bara nämna att när TV4 bjöd på en sagolik italiensk middag som avskedspresent för mina 25 år på kanalen, så höll Peter ett så jävla fint tal att jag höll på att ta till lipen. Det var många vackra snudd på överdådiga ord från samtliga i den lilla skaran vid bordet, men Peter Jihdes var det som träffade hjärtat hårdast.

Nu jobbar jag med hans proffsiga brorsa NiklasViasat

 

All heder åt Moheda!

IMG_8340 (2)

Till sist Veckans:

Oavgjort: IFK Kristianstads 35-35 mot Kielce i CL. Kielce med fyra spelare
från All-Star Team i EM. Tror inte Sverige fattar prestationen.
SVT och TV4 gjorde det inte

Seger: PSG slog Chelsea med 2-1 i första mötet. Zlatan målskytt igen.
firade med glans. I sitt livs form

Skidor: Svensk herrskidåkning i lika djup svacka som skidskyttarnas
livsfarliga knallande i världscupen. Och Charlotte Kalla(!), sluta
plåga dej själv. Åk på Thailandsemester, ta time out. Det är ett
helt år till skid-VM i Lahtis

OS-kval: Viasat (TV3TV10TV3Sport) sänder både damernas och
herrarnas OS-kval i handboll 18-20.3 & 8-10.4. Spänning utlovas

3 Comments

 1. Keijo Hakala

  Tjena Robban !
  Trevligt att du släpper in oss sportfånar lite bakom kulisserna, alla ni har ju alltid något att berätta, för ni har ju varit med om en hel del , både glädje o sorg, men det är ju så livet är. Kommer o följa dina berättelser med glädje här. Du va väl inte mitt största fans precis, men att läsa det lilla som du redan har släppt, så börjar jag o gilla dig mer o mer, som människa o journalist.
  Ha de gott o må väl.

  Keijo Hakala

 2. Grattis, bra beslut att följa ditt innersta .
  Jag vet ju själv hur det är från den andra sidan, att bli intervjuad av div journalister av olika kvalitet, värst för mig är det att bli intervjuad av kvinnliga sådana inte alla men allt för många ska förminska .
  Jag vet nöjesvärldens dårskap vet så mycket att jag skulle kunna fylla mer än en bok men tänker att jag nog ska bo utomlands när den släpps .
  Kommer följa din blogg .
  Önskar dig lycka till med din kreativitet .

 3. Simon Gustafsson

  Bra för dig Perlan. Underhållande läsning fortsätt så.

  Kom förbi lilla🐘 så bjuder jag på bärs och järn.

Leave a comment

Please be polite. We appreciate that. Your email address will not be published and required fields are marked